هادی جمالی: اثرات بنیادی احیای برجام در اقتصاد و به خصوص شرکت‌های تولیدی در آینده نزدیک نمایان نمی‌شود. در این راستا اولین اتفاق مثبت برای دولت، آزادسازی دارایی‌های ارزی بلوکه شده است که به محض دسترسی به آن، کنترل بازار ارز و کاهش نرخ اتفاق می‌افتد.

وی ادامه داد: البته با توجه به سوابق و عدم کاهش درآمد دولت بعید به نظر می‌رسد نرخ ارز کاهش قابل توجهی داشته باشد و نهایتا خود را به نرخ ارز نیمایی برساند؛ اما در صورت رفع تحریم‌ها و گذر از موانع اقتصادی، واکنش‌ها بر صنایع و شرکت‌ها مستلزم گذر زمان است. یقینا صنایعی که در دوران تحریم بیشترین آسیب را دیده‌اند و عملکردشان تحت‌تاثیر روابط بین‌المللی ضعیف شده بود، نفع بیشتری نسبت به سایر صنایع خواهند داشت و بیشتر مورد توجه فعالان بازار سرمایه قرار خواهند گرفت. همچنین آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده، کاهش هزینه نقل و انتقال پول، جذب سرمایه‌گذاری خارجی و توسعه سهم بازارها، از مهم‌ترین دستاوردهای دوران پساتحریم خواهد بود که می‌تواند اثرات متفاوتی بر صنایع مختلف داشته باشد.

کارشناس بازار سرمایه در خصوص صنایع منتفع از توافق برجام عنوان کرد: صنایعی که می‌توانند از رفع تحریم‌های بین‌المللی و توافق برجام نفع ببرند، در چند گروه تقسیم می‌شوند که گروه اول را به عنوان صنایع مادر می‌توان صنایعی مانند خودرویی و بانکی در نظر داشت. خودرو از جمله صنایعی است که در سال‌های اخیر و با اعمال تحریم‌های بین‌المللی با زیان زیادی مواجه شد. ورود شرکای خارجی جهت توسعه بازار، می‌تواند این صنعت را منتفع کند. از طرفی بانکی‌ها در سال‌های اخیر با مسدود شدن دارایی‌ها، بسته شدن شعب خارجی و محروم شدن از کارمزد تراکنش‌های بین‌المللی، بیشتر درآمد خود را از طریق سرمایه‌گذاری‌ها تامین کرده و این موضوع، بیانگر وابستگی زیاد این صنعت به توافق برجام و رفع تحریم‌های بین‌المللی است. در صورت احیای برجام، در این گروه افزایش مبادلات بین‌المللی، کاهش هزینه عملیاتی، بهبود امنیت نقل و انتقال پول و فعال‌شدن شعب خارجی اتفاق می‌افتد.

جمالی افزود: گروه بعدی، صنایعی مانند حمل و نقل، گردشگری، پیمان‌کاری، ماشین‌آلات و تجهیزات خواهند بود. صنعت حمل و نقل با محوریت حمل و نقل دریایی، می‌تواند زمینه‌ساز افزایش تجارت خارجی از طریق اتصال مجدد به کانال‌های تجارت جهانی و همچنین نوسازی انواع ناوگان‌ها باشد. گروه گردشگری با افزایش امنیت و ثبات در بخش اقتصاد و سیاست‌های حاکمیتی موجب گسترش و توسعه صنعت توریسم در ورود گردشگران خارجی و در زیرساخت‌ها می‌گردد. همچنین تسهیل واردات تجهیزات و انتقال دانش، عامل دیگر اثرگذار بر این گروه‌ها خواهد بود.

این کارشناس با بیان اینکه گروه سوم شامل صنایع شیمیایی، فرآورده‌های نفتی، معدنی‌ها و دارویی‌ها می‌شود، گفت: تکمیل زنجیره تولید از طریق افزایش تامین مالی، بازارهای صادراتی بیشتری برای این صنایع فراهم خواهد کرد که در کنار کاهش هزینه‌های نقل و انتقال پول، می‌تواند موجب بهبود درآمدهای این صنایع شود. از سوی دیگر، با برداشته شدن مجدد تحریم‌ها، صنعت دارو با تسهیل تامین مواد اولیه خود از خارج از کشور، می‌تواند وضعیت سودآوری بهتری داشته باشد.

وی گروه آخر را اینگونه بیان کرد: این گروه شامل صنایع بیمه، کشاورزی، مواد غذایی و سایر صنایع بورسی خواهد بود. با تامین مالی مناسب و تسهیل انتقالات پولی، صنایعی همچون کشاورزی و مواد غذایی با توجه به بازارهای هدف در دسترس، مانند عراق و روسیه، می‌توانند توجه زیادی را به خود جلب کنند. همچنین رفع تحریم‌ها موجب کاهش ریسک صنعت بیمه، ورود بیمه‌گرهای اتکایی و امکان سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت‌های بین‌المللی بیمه خواهد شد./فولادبان

این مطلب را به اشتراک بگذارید